0324 326 84 72

ŞİRKET VERGİ BORCU NASIL SORGULANIR

Şirket vergi borcu nasıl sorgulanır
 
Ülkemizde büyük ve küçük ölçekli milyonlarca şirket faaliyet göstermektedir. Bu şirketlerin sağlıklı işlemesi ve büyüme gösterebilmesi için birçok görevi vardır ve bu görevleri hassasiyetle yerine getirmesi gerekmektedir. Bu görevlerin başında da şirket vergi borcunun düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.
Vergi borçlarının zamanında ödenmemesi veya ihmal edilmesi şirkete büyük zararlar verebilir hatta mali yapısı iyi olmayan şirketleri iflasa kadar götürebilmektedir. Bu nedenle şirket sahipleri bu konuya özellikle hassasiyet göstermeli ve vergi borçlarını zamanında ödemelidir. Peki, şirket vergi borcu nasıl sorgulanır? Şirket vergi borcu nasıl ödenir? Vergi borcu nasıl yapılandırılır? 
VERGİ BORCU NEDİR?
Vergi, kamu hizmetlerinin karşılanması ve devlet işleyişinin sorunsuz sürdürülebilmesi için gerçek kişi, tüzel kişi, kurum ve kuruluşlardan kanunların kanunlarda belirtilen usullere göre toplanan ücretlere denir. Vergi anayasamızda yer alan, herkesin gelirine ve kazancına göre ödemekle yükümlü olduğu bir görev haline gelmiştir. Vergilerin ödenmesi anayasada güvence altına alınmış kanuni bir zorunluluktur.
Ülkemizde pek çok vergi türü vardır ve her verginin bir konusu vardır. Örneğin; KDV’nin konusunu mal ve hizmet alım satımı oluştururken, serbest meslek kazançları gelir vergisinin ve bir akdin imzalanması  damga vergisinin konusunu oluşturmaktadır.
Verginin konusu ile vergi mükellefleri arasında kanunlarda belirtilen bir ilişki kurulduğunda mükellefler için vergi borcu ortaya çıkmaktadır. Yani, KDV mükellefleri hizmet alım satımına ilişkin KDV beyannamesini beyan ettiğinde veya serbest meslek erbapları hizmet gelirlerini tahsil edip gelir beyannamelerini beyan ettiğinde vergi borcunu doğuran olay meydana gelmektedir. Bu örneklerden anlaşılacağı üzere beyanname vermeyle vergiyi doğuran olay gerçekleşir. Burada devlet için vergi alacağı, mükellef için ise vergi borcu meydana gelmiş olur.
VERGİ BORCU NASIL SORGULANIR?
Şirketler vergi borcu tutarı konusunda kesin bilgilere sahip değillerse; borç tutarlarını elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde, bağlı bulunduğu vergi dairesi sitesinden veya e-devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirler.
Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden sorgulama yapmak için ilgili sayfada gerekli bilgiler ile siteye giriş yapılmalıdır. Ardından “Borç Sorgulama ve Ödeme” kısmına tıklanarak borç bilgilerine ulaşılabilir. Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden giriş yapabilmek için sisteme üyelik gerekmemektedir. T.C Kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soy ad bilgileri ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamasını akıllı telefonlara indirerek buradan da vergi borcu rahatlıkla sorgulanabilmektedir.
E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna “Vergi Borcu Sorgulama” yazılarak vergi borcu sorgulama sayfasına erişilir. Burada vergi borcuna dair detaylar görülecektir.
VERGİ BORCU NASIL ÖDENİR?
Vergi borcu ödemeleri; vergi dairelerinde, PTT üzerinden, kamu bankalarından veya elektronik ortamlardan ödenebilmektedir. Vergi borcunu zamanında ödemeyen mükellefler, hazineyi zarara uğrattıkları için vergi ziyaı suçu işlemiş sayılırlar ve vergi usul kanununda belirtilen şekilde cezai yaptırımlar uygulanır.
Vergi ziyaı cezasında mükellefe ödenmeyen vergi tutarı kadar ceza verilir ve ödemelerin bitimine kadar geçecek süre için de gecikme faizi ilave edilmektedir.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI NASIL YAPILIR?
Devlet vergi borçlarının tahsilatı konusunda sıkıntı yaşadığı ve mükelleflerin ödeme zorluğu çektiği durumlarda mükelleflerin vergi borçlarını daha rahat ödeyebilmeleri için yapılandırma imkanı tanımaktadır. Yapılandırmada sağlanan kolaylık ise devlet borç faizinden vazgeçer ve sadece ana borcun tahsilatının yapılmasını ister. Bu borcu ister peşin ödeme isterse taksitle ödeme imkânı tanımaktadır.
Vergi borcu yapılandırma talepleri, vergi dairesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Daireden alınacak başvuru formu doldurularak başvuru gerçekleşir ve yapılandırma koşulları belirlenir. Diğer yandan devlet vergi aflarıyla da vergi borcu yapılandırması imkânı tanımaktadır. Yapılandırılan borçlar, peşin ya da taksitlerle ödenebilmektedir. Peşin ödemelerde ekstra indirimler uygulanmaktadır.